Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Στέλιος Βαμβακάρης ο αυθεντικός!

 Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947.

Μέχρι τον θάνατο του στις 17 Ιουνίου 2019, έμενε με τη σύντροφο του Εβελίνα σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στην οδό Δημητρακοπούλου στον Κορυδαλλό.

Από μικρό παιδί ξεκίνησε τη μουσική του πορεία. 12 μόλις χρονών, δίπλα στο μεγάλο Μάρκο τον πατέρα του.

Συνεργάστηκε με θρύλους του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, και με σημαντικούς καλλιτέχνες έντεχνους και λαϊκούς όπως

ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Μάρκος με τον νεαρό Στέλιο Βαμβακάρη -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC


Αν και θα μπορούσε απλά να εκμεταλλευτεί το τεράστιο όνομα του πατέρα του, προσπάθησε και κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του μύθο!

 Ασχολήθηκε με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Το 1988 ηχογράφησε με τον μπλουζίστα Λουιζιάν Ρεντ τον δίσκο «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» με 8 κομμάτια μπλουζ ερμηνευμένα με μπουζούκι και μπαγλαμά.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια (καραντουζένι, ντουζένι της ψυχής, ντουζένι του σολ κ.α.) συνέθεσε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ που μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues. Στις 24 Σεπτέμβρίου 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red τον δισκο/CD Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο (εταιρία: «Εβδομη Διάσταση»), που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά.

Το 1986 συνεργάστηκε με με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες - Η Φαντασία στην Εξουσία, ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

                     

 Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesária Évora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Σημαντικές στιγμές οι συνεργασίες του με τον Νίκο Ξυλούρη το 1977 στο δίσκο " Τα Ερωτικά" και με το  Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο "Οι Μάηδες οι ήλιοι μου" το 1978

                      

Η κηδεία του το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019 έμοιαζε με λαίκό προσκύνημα.
Πλήθος οι επώνυμοι φίλοι του όπως ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγο του Άννα, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Σεμίνα Διγενή, ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος από τα Παιδιά από την Πάτρα, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,, ο Στεύρος Ξαρχάκος κ.α. ενώ από τα στεφάνια που κατατέθηκαν στη μνήμη του μουσικού και ερμηνευτή του λαικού & ρεμπέτικου τραγουδιού ήταν της Καίτης Γκρέυ που έγραφε «θα σε θυμάμαι πάντα γιατί ήσουν το καλύτεροι παιδί».

                     

Και 1 Ευρώ δωρεά, βοηθάει να συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κακόβουλα ή διαφημιστικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται

Σταθμός Κορυδαλλού: Ράγισαν τζάμι του μετρό από skateboard

 ΑΠΟ ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ Την περίοδο των γιορτών όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε το DEBATER, άγνωστα άτομα κάνοντας skateb...