Το απόγευμα της 24ης Απριλίου του 1974 στις φυλακές Κορυδαλλού όλα έμοιαζαν συνηθισμένα.
Οι κρατούμενοι έπαιζαν ποδόσφαιρο όπως σε κάθε προαυλιασμό τους. Κάποια στιγμή η μπάλα έφυγε εκτός φυλακών και οι κρατούμενοι ζήτησαν από τον φύλακα να τους την φέρει. Εκείνος δεν είδε τίποτα περίεργο σε αυτό και πήγε να τους την φέρει.
Εκείνη τη στιγμή, βρήκε την ευκαιρία ο Θεόδωρος Βενάρδος, γνωστός ως ο «ληστής με τις γλαδιόλες» και σκαρφάλωσε με επιδεξιότητα το συρματόπλεγμα και πήδηξε στο έδαφος.
Μια απόδραση που δεν είχε
τίποτα το κινηματογραφικό. ούτε ελικόπτερα, ούτε κρυμμένους συνεργάτες. Οι συγκρατούμενοί του τον παρακολουθούσαν και χειροκροτούσαν την προσπάθειά του φωνάζοντας «μπράβο Βενάρδο».Ο φρουρός έτρεξε να τον σταματήσει, αλλά ο ληστής του έριξε κλωτσιά στο πρόσωπο. Ο άλλος φρουρός σήμανε συναγερμό και άρχισε γενικότερη κινητοποίηση.
Οι θεωρίες για το πως διέφυγε πολλές. Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν πως μπήκε σε ένα λεωφορείο, κατέβηκε στο τέρμα του Κορυδαλλού και μετά ανέβηκε στο βουνό, ενώ άλλοι υπαγόρευαν πως επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε ή περνούσε εκείνη τη στιγμή έξω από την φυλακή. Άλλοι έλεγαν ότι απομακρύνθηκε τρέχοντας, αφού πρώτα απέτυχε να θέσει σε κίνηση ένα μοτοποδήλατο που βρισκόταν σταματημένο έξω από το σημείο της απόδρασης.
Επικηρύχθηκε με το ποσό των 300.000 δραχμών, αλλά παρ΄όλα αυτά κατάφερε να διαφύγει στην Αμερική με ένα νορβηγικό σκάφος από την Ελευσίνα.
Κυκλοφορούσε για ένα μήνα με την ταυτότητα του Νίκου Σιδέρη, του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού την οποία είχε, καθώς είχε κλέψει το αυτοκίνητό του.
Γρήγορα όμως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ με κατάλαβαν πως κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα και τον απέλασαν, καθώς δεν διέθετε ούτε ταξιδιωτικά έγγραφα ούτε βίζα.
Τελικά συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στις 13 Ιουνίου 1974.
Ο Νίκος Σιδέρης είχε υποστηρίξει στη Μηχανή του Χρόνου πως μια γυναίκα στο αεροδρόμιο, που ήταν γνωστή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή ανέφερε την πλαστοπροσωπία και έτσι ο Βενάρδος συνελήφθη.
Στις 25 Ιουλίου 1975 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για ληστείες τραπεζών και λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του, μεταφέρθηκε σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας.
Υπέβαλε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης, αλλά απορρίφθηκαν όλες.
Σε ηλικία 35 ετών ο Βενάρδος κρεμάστηκε με ένα σεντόνι που είχε δέσει σε σωλήνα της κεντρικής θέρμανσης των φυλακών!
Και 1 Ευρώ δωρεά, βοηθάει να συνεχίσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κακόβουλα ή διαφημιστικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται