Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Κωνσταντίνος Ζαχαρίας: Λάτρης του κρασιού, αλλά υπέροχος γιατρός και άνθρωπος!

Ίσως από τους καλύτερους γιατρούς στην Ελλάδα, όσον αφορούσε κυρίως τις διαγνώσεις!

Φιλάνθρωπος με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς, και της ανιδιοτέλειας.

Σπάνια έπαιρνε χρήματα από τους ασθενείς που εξέταζε και μόνο από όσους είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Για τους υπόλοιπους αρκούνταν σε ένα ποτήρι κρασί και ότι μεζέ υπήρχε! Γιατί το έτσουζε λιγάκι, αλλά αυτό δεν τον

εμπόδισε να σώσει δεκάδες ανθρώπους που άλλοι γιατροί αδυνατούσαν να βοηθήσουν.

Είχε το ιατρείο του στην Χαρ.Τρικούπη και Αθηνάς, αλλά γύριζε όλη την πόλη με τα πόδια για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους τον είχαν ανάγκη.

Από μαρτυρίες των παλαιότερων έκανε απίστευτα εύστοχες διαγνώσεις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ιστορία που έλεγε ο συχωρεμένος ο πατέρας μου. Κάποια κυρία υπέφερε από φοβερούς πονοκεφάλους που δεν περνούσαν ούτε με τα ισχυρότερα παυσίπονα. Γύρισε σε δεκάδες γιατρούς όμως αποτέλεσμα μηδέν. Στην απελπισία της, γιατί δεν εμπιστευόταν τον Ζαχαρία λόγω του ποτού, αναγκάστηκε να πάρει τη γνώμη του. Ο γιατρός απλά την κοίταξε στο πρόσωπο και έδωσε τη γνωμάτευση: "Αν δεν βγάλεις το δεξί σου μάτι, δεν έχεις γιατρειά!".

Σοκαρισμένη έφυγε έξαλλη. βρίζοντας. Και όμως μέσα στον επόμενο χρόνο καθηγητής πανεπιστημίου που την εξέτασε κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ζαχαρία! Και έτσι της αφαίρεσαν το μάτι μαζί με τον όγκο που κρυβόταν πίσω του!

Πολλοί βέβαια δεν του είχαν εμπιστοσύνη εξ αιτίας της αγάπης του για το κρασί, ανάμεσα σε αυτούς και οι καθηγητές μας, που δεν δέχονταν να δικαιολογήσουν απουσίες ασθένειας, αν τις υπέγραφε εκείνος.

Εξ ίσου σπουδαίος γιατρός και άνθρωπος και ο γιος του Ευάγγελος Ζαχαρίας, που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, όσον αφορά την αγάπη στους ασθενείς και την αφιλοχρηματία του. Δεν ακολούθησε όμως το πάθος του για το ποτό. Αντίθετα υπήρξε σφοδρός πολέμιος και του αλκοόλ και του τσιγάρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κακόβουλα ή διαφημιστικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται

Σταθμός Κορυδαλλού: Ράγισαν τζάμι του μετρό από skateboard

 ΑΠΟ ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ Την περίοδο των γιορτών όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε το DEBATER, άγνωστα άτομα κάνοντας skateb...